Kapusta, karfiol, brokolica ale aj kaleráb patria medzi tento typ zeleniny. Vyznačujú sa mnohými pozitívnymi účinkami, najmä pre ženský organizmus – zabraňujú rednutiu kostí, odstraňujú depresiu, podporujú chudnutie a chránia zrak.
Aj keď nie sú také populárne ako ostatné druhy zeleniny ako napríklad paradajky, šalát, uhorky alebo špenát rozhodne patria medzi najkvalitnejšiu zeleninu, ktorú odporúčajú odborníci ženám. Najmä karfiol, brokolica a kapusta majú výrazné detoxikačné a protizápalové účinky, prečisťujú organizmus a sú prevenciou proti civilizačným ochoreniam. Ich účinné látky sa nazývajú glukozinoláty a vo svojej zlúčenine majú prvok síru. Tá má veľký pozitívny vplyv na zdravie a využíva sa napríklad aj v balneoterapii. K hlúbovej zelenine zaraďujeme aj chren, ružičkový kel, reďkovku alebo čínsku kapustu.
Potešenie pre oči
Nielen pekná, čerstvá a chrumkavá na pohľad, ale aj zdravá. Hlúbová zelenina obsahuje veľké množstvo vitamínu A a jeho provitamínu, beta karoténu, ktoré chránia naše oči a sliznice.
Zdravé očistné kúry
Posledné výskumy potvrdzujú, že glukozinoláty podporujú v organizme tvorbu enzýmov, ktoré sa zúčastňujú na detoxikácii organizmu. Odporúča sa najmä konzumácia v surovom stave, aby nedochádzalo k odbúravaniu vitamínu C v zelenine. Ten sa podieľa na vytváraní kolagénu, ktorý je dôležitý pre pevnú a pružnú pokožku.
Síra, ktorá je základnou zložkou glukozinolátov vytvára látku s názvom sulforafán, ktorý zmieňuje zápaly v tele a zabraňuje poškodzovaniu a bolestiam kĺbov.
Ďalším prínosom hlúbovej zeleniny je aj vysoký obsah vitamínov D a K, ktoré sú dôležité najmä pre ženy v období menopauzy.
Navyše nás zasýtia, zabezpečia reguláciu cukru v tele a teda nepociťujeme hlad.
Zelenina pre dobrú náladu
Serotonín je nazývaný aj hormónom šťastia. Pre náš organizmus je nesmierne dôležitý – podieľa sa na duševnej vyrovnanosti, vplýva na našu celkovú náladu, rytmus spánku a zabraňuje vzniku depresií. Pri jeho nedostatku sa objavujú poruchy správania, nespavosť, únava a celková skleslosť.
Práve hlúbová zelenina obsahuje veľké množstvo vitamínov B6 a B9, ktoré podporujú tvorbu serotonínu a dopamínu v mozgu. Tieto látky nás robia veselými a šťastnými.
Celkový prínos je významný a preto by tieto druhy zeleniny mali byť každodennou súčasťou nášho jedálnička.